THE TIMES (UK)

...the show livened up with the arrival of the Swedish lap steel player Fred Kinbom... [from review of Gurrumul's concert at Barbican Hall in London, October 2011]

The Times Gurrumul review

Magic Pop (ES)

Fantàstica obertura de la dotzena edició del Castanyasso 2013 amb les actuacions de Ned Colette més Wirewalker, i Fredrik Kinbom. La primera nit d’aquest veterà i prestigiós festival de l’escena internacional, arrancava el 24 d’octubre de 2013 al Groove Bar de Tarragona  (Carrer del Cardenal Cervantes, 4) amb dos directes tan convincents com emotius.

Va obrir la nit el suec Fred Kimbon, en solitari, davant d’una discreta entrada de públic que es va endur una més que agradable sorpresa arran d’una actuació encisadora a càrrec d’aquest gran cantant i guitarrista suec. Fred Kinbom ens va oferir un intens repàs al seu repertori intimista amb tres models diferents de guitarres, dues Lap steel slide guitar i una Gibson elèctrica.

Pel que fa a l’instrumental, cal destacar que els presents varem tenir una de les comptades oportunitats de gaudir del so d’un model original de Lap steel, concretament l’anomenada Hawaiana. Es tracta de la Lap original i procedeix directament de la guitarra espanyola, amb 6 cordes afinades de forma tradicional o bé en acords oberts, a l’estil hawaià. Aquest model fou inventat a Oahu (Hawai) l’any 1894 per Joseph Kekuku. En el seus orígens s’empraven les guitarres espanyoles, disposades tal i com ho va fer Kinbom damunt dels genolls del músic. D’aquí es on ve el nom de “lap” que vol dir damunt de la falda, y steel perquè es van comercialitzar guitarres fetes amb cos de metall amb “resonador” o pel “tone bar” peça de metall que es fa relliscar, "slide" per damunt de les cordes.

Detalls tècnics al marge, Kinbom ens va oferir una actuació excel·lent amb molta emotivitat, una afinació perfecta i una veu molt conjuntada amb el so de les Lap Steel per on relliscaven els sons entre hàbils combinacions de puntejos. Tot i ser un instrumental més relacionat amb els tradicionals estils americanes del country, el bluegrass y el blues, la música de Fredrik  estava més marcada per les arrels del folk celta, fins i tot amb moments  mediterranis i per suposat hawaians. En ocasions resultava molt tendra i en altres, força rítmica amb jocs genials de Lap Steel.  Sens dubte, tota un sorpresa que ens descobria una proposta ben original d’un bon cantant, compositor i instrumentista.